Primaire preventie

De primaire preventie is belangrijk omdat veel mensen zonder nadenken van de een op de andere dag beginnen met sporten, zonder van te voren eerst naar de risico’s te kijken. Bij primaire preventie wordt gestreefd naar het voorkomen van blessures en ziektes (aandoeningen) van het lichaam, zonder dat er op dat moment klachten zijn.

Er zitten niet alleen risico’s aan de te beoefenen sport, maar ook bij de sporter zelf. Samen brengen we de risico’s in kaart en bekijken we hoe we deze risico’s zo klein mogelijk kunnen maken. Onwetendheid, onoplettendheid en bijv. een onvoldoende conditie zijn vaak een belangrijke oorzaak van blessures.

Door advies en informatie over bijv. materiaalkeuze, maar ook waming-up en cooling down, en door de intensiteit van de sport aan te passen kunnen al vele blessures worden voorkomen.

Regelmatig een functietest uitvoeren kan hierbij zeer nuttige informatie verstrekken en heel kleine veranderingen, zoals beginnende blessures, maar ook vooruitgaande prestaties, snel in kaart brengen.

Er wordt ook gekeken naar de persoonlijke factoren: aanleg, conditie, en lichaamsbouw zijn hier goede voorbeelden van. En ook de factoren van buitenaf, zoals: de leefstijl, stress en het sportmateriaal worden besproken.

Wilt u goed voorbereid gaan sporten, dan kijken we samen wat voor u juist is.

Verder naar Secundaire preventie.