Inspectie en functieonderzoek

In de sportwereld is het belangrijk om regelmatig de balans op te maken. Zeker wanneer er een doel voor ogen is. Dit kan een hardloopwedstrijd zijn, zoals de (halve) marathon of misschien wel de clubkampioenschappen van de tennisvereniging. Maar ook wanneer u het gewoon fijn vindt om zo af en toe naar de sportschool te gaan om wat meer spiermassa op te bouwen, of om net die paar pondjes kwijt te raken, is het belangrijk goed op uw lichaam te letten en er naar te luisteren.

De balans opmaken middels een inspectie met aanvullend een functie-onderzoek kan hiervoor een goede methode zijn. Voorafgaand aan een inspectie en functieonderzoek wordt eerst een anamnese afgenomen. Dit is eigenlijk een vragenronde waardoor ik een beter beeld krijg van diverse factoren waarmee ik rekening moet houden. Namelijk niet alleen de sport die u beoefent, of wilt gaan beoefenen, heeft invloed op uw algehele gesteldheid, maar ook bijvoorbeeld het hebben van een van een druk gezin met vier kinderen, een stressvolle baan of bepaalde medicijnen die u gebruikt.

Bij een inspectie wordt er naar het gehele lichaam gekeken, van uw kruin tot aan uw grote teen. Er wordt o.a. gekeken naar uw houding, vanaf de voor-, zij-, en achterkant. Aan de houding van uw lichaam is namelijk veel af te zien en zijn eventuele kansen op een bepaalde overbelasting hieraan af te leiden.Zo kan het zijn dat uw voeten in een dusdanige stand staan dat u moet denken aan extra ondersteuning in het schoeisel bij het sporten.

Na de inspectie volgt een functie-onderzoek. Hierbij worden de gewrichten van de schouders, de ellebogen, de polsen, de heupen, de knieën en de enkels getest.Ook worden er spierlengte tests gedaan. Zo wordt een goed beeld verkregen over de flexibelheid en de eventuele beperkingen van de gewrichten/spieren. Dit is belangrijk om veilig en verantwoord te kunnen sporten, zodat u weet wat uw beperkingen zijn, of waar u rekening mee dient te houden.

Een inspectie en fuctie-onderzoek kunt u bij mij alleen laten uitvoeren indien u vrij bent van klachten welke door een arts/fysiotherapeut worden behandeld of inmiddels uitbehandeld bent voor de betreffende klachten, of in overleg met uw behandelend arts/fysiotherapeut.